ANDROID OPERATIVNI SISTEM

Android je tu već deceniju, međutim od početaka ovog operativnog sistema mnoge stvari su se promijenile. Nešto što je počelo kao samo jedan telefon postalo je operativni sistem dostupan na mnogim uređajima. Sama historija Androida je posebno zanimljiva, i ako mislite da znate sve o ovom operativnom sistemu, varate se.

Donosimo nekoliko stvari koje vjerovatno niste znali o Androidu;

1.Google nije stvorio Android
Google i Android su u novije doba postali sinonimi, međutim nije uvijek bilo tako. Naime, Android je kreiran 2003. godine, a razvili su ga Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears, i Chris White. Tek 2005. godine Google je kupio Android, i zajedno sa osnivačima razvio ono što sada poznajemo kao Android OS.

2.Android 3.0 verzija je jedina koja nije bila dostupna za telefone!
Android radi na mnogim platformama. Naprimjer, Android 5.0 Lollipop može raditi na telefonima, tabletima, pametnim satovima, pametnim TV-ima i automobilima. No, prije nije bilo tako. Kada je 2010. godine Apple predstavio iPad, svijet je poludio za tabletima. Mnogi proizvođači Android uređaja su se htjeli pridružiti novonastalom trendu, međutim Android je tada bio dizajniran samo za mobilne telefone. Na CES sajmu 2011. godine, svijetu je predstavljen Motorola XOOM tablet sa Android 3.0 Honeycomb operativnim sistemom dizajniranim specijalno za tablete.
Više možete pročitati na Balkan Android.

Izvor:
Balkan Android

android motorola