Интервју – Срђан и птице

ОШ „Козарска дјеца“ похађа пуно ученика који се баве различитим хобијима. Међу њима је и наш другар Срђан Малић ученик деветог разреда.
Он узгаја разне врсте ситних животиња,а најбројније су птице.
Срђан показује велику љубав према животињама, коју је наслиједио од оца. Он је био вољан да са нама подијели своја искуства.
Ко је у твојој породици започео узгој птица?
-Узгој птица започео је мој отац, који је такође имао велику љубав према птицама, а коју је пренио на мене још када сам био мали.
Које врсте птица имаш?
-Имам разне врсте птица: Голубове- бирмингене, њемачке добошаре, поморске гушанере, сисачки превртаче, лепезанере, нубиске грлице
Фазане- сребрени, златни, платинасти, зелено-жути дивљи. Кокоши: кокинкине, бантами, плимуторк, феделфисти, ђимпе, паунове.
Реци нам нешто о једној од тих врста.
-Бримингени, они иду на такмичења. Такмиче се тако што лете у јату и она јата која направе највише окрета у ваздуху побјеђују.
Да ли имаш омиљену врсту?
-Да, имам. То су сисачки превртанери, а омиљени су ми зато што лијепо изгледају и имају круну на глави.
Чиме храниш птице?
-Ове птице се хране кукурузом, пшеницом и јечмом.
Сигурно је веома захтјевно  бринути о толиком броју птица. Колико времена посвећујеш птицама и чега се све одричеш због тога?
-Посветим три до четири сата.  Одричем се многих ствари, као што су неке спортске активности, приватне обавезе, а некада и учење. Такође се одрчем и дужег спавања, јер морам рано устати да их нахраним и то ми пада најтеже.
Колико дуго се бавиш овим хобијем?
-Овим хобијем се бавим дуги низ година. Некада јесте  тешко организовати вријеме, али мени то заиста причињава велико задовољство.

Интервју осмилили и фотографије усликали: Милица Борковић, Тамара Бакић, Милан Лекић Младен Селак

 

dsc04892 dsc04914 dsc04909dsc04884 dsc04904 dsc04890 dsc04870 dsc04877 dsc04873