Čudni sportovi svijeta

Znate li šta je ekstremno peglanje? Ili utrka krevetima? Jeste možda čuli za natjecanje u nošenju žene? Zvuči neobično, ali to su imena sportova koji su tokom godina stekli određenu publiku i koji imaju vlastita natjecanja, prvenstva i vlastite zvijezde. Upravo o njima vam pišemo danas. Pogledajte listu 5 najčudnijih sportova.

5. Hrvanje u ulju

Hrvanje u ulju se praktikuje širom svijeta. Jedno od najstarijih natjecanja  održava se u Turskoj, svake godine u Junu. Ovaj sport dio je festivala koji se slavi još od 1357. godine. Hrvači u ovome sportu prekriveni su maslinovim uljem i imaju za cilj ”nadhrvati” protivnika i baciti ga na zemlju. Sport postaje sve više popularan i u Norveškoj i Japanu.

4. Utrka krevetima

Sport utrkivanje krevetima je prvi put odigran 1965. godine i natjecanje je bilo otvoreno samo za vojsku i Američke Marince. Najpopularniji je sport u gradu Knaresboroughu gdje ga danas ne igra samo vojska, već i svi oni koji se žele njime baviti. Natjecatelji se uturkuju u timovima od pet ljudi, plus jedan krevet. Svaki tim mora sam napraviti svoj krevet, svake godine sa drugom temom. Kreveti se pokreću točkićima, ali moraju imati i mogućnost plutanja. Utrka je duga 3 kilometra i počinje i završava na mjestu Conyngham Hall. Najteži zadatak je prelazak rijeke na krevetu.

3. Ekstremno peglanje

Ekstremno peglanje je ekstremni sport čiji se sportaši nazivaju “peglaši”. Suština sporta je peglanje odjeće na neobičnim i pomalo opasnim mjestima poput ekstremnih visina, pod vodom, viseći sa litice, na vrhu automobila i slično. Prema oficijelnoj web stranici, ekstremno peglanje je “najnoviji opasni sport koji kombinira uzbuđenja ekstremnih vanjskih aktivnosti sa zadovoljstvom dobro ispeglane košulje”.

2. Nošenje partnera

Sport u kojem muškarci nose svoje ženske suigračice na ledjima 253.5. metara. Natjecanje se svake godine održava u Finskoj, a staza uključuje različite podloge, od suhe zemlje, do vodenih prepreka i slično. Pobjednici ovog natjecanja kao nagradu dobiju mobilni telefon.

1. Šahovsko boksanje

Mješavina boksa i šaha u kojemu natjecatelji nazmjenično, u rundama, igraju šah i box. Meč počinje sa 4 minute šahovske runda, nakon čega slijede dvije minute boksanja. Igra se naizmjenično igra 11 rundi ili dok jedan od natjecatelja ne napravi šah-mat ili nokaut.