The Mortal Instruments

Instrumenti smrti je serija od 6 tinejdžerskih knjiga koje je napisala Kasandra Kler. Žanr ove knjige je, mnogima draga, fantazija. Ova serija knjiga postala je jedna od najpoznatijih romantičnih, urbanih pa i paranormalnih tinejdžerskih knjiga širom svijeta. Radnja je smještena u Nju Jorku i u nekim dijelovima izmišljenom gradu Idris.

Knjiga počinje kad djevojka Kleri otkrije svoje porijeklo i da zapravo svijet nije onakav kakav je ona mislila da jeste. Spoznaje da je zapravo Sjenolovac, te se nakon nestanka njene majke pridružuje Institutu u Nju Jorku. Saznaje da su sve legende o vampirima, vukodlacima, vješticama ,vilenjacima, demonima i anđelima zapravo istinita. U institutu upoznaje Džejsa, Aleka i Izabel, sa kojim će da provodi dosta vremena.

Knjige su pune radnje i priča je jako unikatna. Kleri sa svojim prijateljima obliazi druge dimenzije i bori se protiv zlih Sjenolovaca ispred kojih se nalazi njen otac, Valentajn.

Prema  knjizi snimljen je i film, The Mortal Instruments City Of Bones (Instrumenti smrti grad od kostiju) i istoimena serija, koji su takođe pokupili veliku popularnost i dobre kritike.

PIŠE: Lara Štrbac
OŠ “Sveti Sava, Novi Grad

image2

Ukoliko želite i vi pisati za vaš i naš magazin, šaljite nam svoje radove na gigo@coi-stepbystep.ba.