Smisao pokušavanja

„Možemo se izdići iz neznanja, možemo postati umjetna, pametna i savršena bića. Možemo biti slobodni! Možemo naučiti letjeti!“ – Mnogo puta smo razmišljali o tome šta zapravo predstavlja smisao života. Pogledi prema nedostižnim, plavim visinama su bivali neizbježni. Galeb Jonathan Livingston, unikatno je djelo, američkog pisca Richarda Bacha, vrsnog pilota. Naš galeb Jonathan, vodi nas na let koji će natjerati naše umove na razmišljanje i dovesti nas do vlastitog zaključka i do spoznaje o životu i životnim mudrostima.

 
Nebrojno puta bili smo ti koji se prilagođavaju zajednici, odustajali smo, naše vlastite želje, snovi, bivali su zaboravljeni zbog ljudi kojima se naše razmišljanje nije dopadalo. A i sami smo nepromišljeno osuđivali drugog i drugačijeg. Ne shvatamo da je zapravo bit da budemo razičiti, jer to je ono što čini nas, našu vlastitu ličnost. Galeb Jonathan Livingston bio je poseban, drugačiji, svoj. Nije želio dozvoliti, i ograničiti svoje mogućnosti na okvire svih drugih, želio je usavršiti, ostvariti svoje snove, postati najbolji letač. Nije naišao na podršku svojih roditelja, kojima je važnost predstavljalo mišljenje drugih galebova, a ne mišljenje njihovog sina. Zapravo je to odraz mnogih roditelja koji vole svoju djecu, ali uprkos tome ne žele se razlikovati od drugih, jer bi tada zajednica bila okrenuta protiv njih. Nakon niza razočarenja Galeb Jonathan biva prepušten samome sebi. Odlazi od jata, i prepušta se čarima leta, i ljepotama plavog neba. Nastavlja slijediti vlastiti cilj. Mnogi od nas bili bi poraženi, da, to je sve sigurno boljelo Jonathana, ali on je ostao jak i dostojan sebi, nije odustajao, i zamah po zamah svojim vlastitim krilima bivao  je sve bolji i bolji. I kada smo okružni, tamnim, tmurnim oblacima ipak tračak svijetlosti probija tamu. Tako je i naš glavni lik našao za sebe mjesto na kojem je mogao usavršavati vlastite sposobnosti. Gjang i  Sullivan bili su ti koji su podsticali Jonathana, i uvjerili ga da je sposoban za velike stvari, i da svojom željom i hrabrošću može pobjediti svoje strahove i prepreke. Jonathana je ipak vukla želja da se vrati u svoje ribarsko selo, jer je želio onima koji su bili poput njega pomoći i pružiti im potporu. Isprva su ga opet odbacivali, ali vidjevši njegove akrobacije, svi su željeli biti u njegovoj blizini. Kada je završio, svoju misiju prepustio je Fletcheru, svom učeniku, i krenuo u osvajenje drugih jata, a Fletcher je shvatio da znanje nema granica. Galeb – simbol slobode, zapravo nismo ni svejsni šta smo sve sposobni u životu, i vrlo lahko odustajemo, sa prilično “tupavim“ argumentima, ne želimo se potruditi, a želimo da na kraju imamo dobre rezultate. Ovo je zasigurno knjiga koja nam može ukazati na naše loše strane, mane kojih možda nismo ni svjesni. I trebamo biti kao Jonathan i pomagati onima koji nesigurno koračaju ka cilju. Interesentno je i to što postoji film koji je snimljen na osnovu ovog književnog djela, ali moje mišljenje je da ipak trebate pročitati knjigu, i u svojim mislima sklapati “slike.“

 
Čovjek, bez obzira kakav se rodi, može stalno razvijati i puno postići, samo treba na vrijeme spoznati smisao života. Taj smisao govori kako ne treba odustati od pokušaja iako postoje neke prepreke do cilja. Bit života je da sačuvamo ono lijepo i da to razvijamo.

Piše: Mirela Ličina OŠ Čengić Vila 1
Foto: Smisao pokušavanjagaleb-dzonatan-livingston