Naše razlike su naše bogatstvo

Ako sam mali, to ne znači da ne znam šta hoću. Možda je lakše reći da znam šta ne želim. Ne želim da slušam o ratovima, protestima, stradanjima, nesrećama… Ne želim da moji roditelji strahuju za moju budućnost, zaboravljajući me u sadašnjosti. Mir je važna stvar u svijetu. Ali većina ljudi ga uzima zdravo za gotovo, ne cijeneći ga kada ga imaju. Grade zidove na granicama i stavljaju žice smrtonosne, misleći da će ga tako zadržati, a ne poštuju različitosti u vidu rase, vjerovanja, jezika, mišljenja… I kada izgube mir, ratuju u njegovo ime i ubijaju bez milosti. Izgovarajući se mirom, potomstvom, budućnošću. Zar može izrasti mir na krvlju i suzama?
Zašto im to treba?!
Zato što su licemjeri. Potpisuju neke papire ¨mirovne sporazume¨, pa ih odmah sutradan pocijepaju i zaboravljaju. Stara je narodna poslovica ¨nekome rat, nekome brat¨.
Sve dok gledamo samo vlastito dobro, nema nam napretka. Sve dok ne budemo prihvatili vlastite razlike, nema nam boljeg sutra. Zato se trebamo vratiti pravim ljudskim vrijednostima i prihvatati međusobne razlike. Naše razlike su naše bogatstvo.
Zakopajmo ratnu sjekiru i počnimo se voljeti i poštovati. Neka naše razlike oboje svijet bojama nade i vjere u bolje sutra.

 

diffIrfan Mustafić, VI-4
Osnovna škola „Aleksa Šantić“, Sarajevo
FOTO: www.womensviewsonnews.org