Kako ne napisati dosadan tekst?

PIŠE: Nedžma Jusupović, OŠ Kiseljak, VII razred

Da li ste vi nekada napisali nešto veoma dosadno? Ja sam pisala esej o školi, i vjerujte mi bio je to jedan od najdosadnijih tekstova koje sam ikada napisala ili pročitala. Odlučila sam da razmislim šta se dogodilo, i kako da ne ponovim grešku.

Kada sam dobila naslov teksta, nisam znala šta da napišem. Vrpoljila sam se, uzdisala, ali ni makac. Prišla je nastavnica i dala mi neke savjete. Prihvatila sam njene ideje bez puno ratmišljanja, misleći da će mi pomoći. Riječi na papiru nisu bile moje, i nisu predstavljale moje misli ni osjećanja. Ukratko rečeno, tekst nije govorio ništa o meni.

Ponekad ljudi kao ja poslušaju druge iz namjere da nam pomognu. Ili to urade jer ne vjeruju u svoje sposobnosti, ili misle da su drugi pametniji. Nije problem poslušati nastavnike, ali isto tako nije problem ni odbiti pomoć, jer svi mi imamo svoje mišljenje u koje trebamo vjerovati. Trebamo vjerovati u svoje mogučnosti i, ako pogriješimo u nečemu,to će biti naša pogreška a ne necija druga.

Pokušavajte sve sami, jer samo tako možete nešto naučiti. I ne odustajte nikada.

Eto kako pisanje jednog običnog teksta može dovesti do važne lekcije o životu. Još da nisam samoj sebi priznala da je dosadan, nikada ne bih svatila koliko je važno vjerovati sebi i uvijek pokušavajte ostati svoji.


FOTO: Copyright Spin Education. All Rights Reserved